این یادداشت توسط علی سمساریلر، فعال استارتاپی به نگارش در آمده و ابتدا در هفتهنامه «اطلاعات بورس» منتشر شده است. استارتاپ۳۶۰ صرفا این مطلب را بازنشر کرده است.
یک زاویه نگاه مشهور و آشنا در ترکیب روانشناسی فردی و اجتماعی، شناخت دایره نفوذ و دایره نگرانی هاست. دایره نگرانیهای امروز ما که بیشتر شامل عوامل بیرونی و محیطی و اخبار اتفاقات پیرامون ماست، نشانه های مثبتی در آن دیده میشود.
از شکوفههای بهاری که آغاز کنیم، هر کدامشان نویدبخش میوه و محصولی است که ثمرهی گذر از سرمای سخت زمستان و حیات بخشی بهار است. سرآغازی بهاری برای ما ایرانیان از سده ی جدید، که با خود انرژی تغییر و شروع تازهای از کائنات را در دل دارد. انرژی متراکم از سدهای که گذشت و یاد و نام بزرگانی اثرگذار در حوزه اقتصاد، کسب و کار و کارآفرینی ایران را برای همیشه در دل تاریخی خود ثبت کرد، که علیرغم همه سختیها و فقدان امکانات قدمهای استواری برای سربلندی نام ایران برداشتند. ٥٠ سال ابتدايي قرن گذشته، پيش از انقلاب، عدهاي كارآفرين سخت كوش و خوشنام از دل خاك كشاورزي روستاهاي اين مرز و بوم، دكانهاي بازارهاي سنتي شهرها و در نورديدن مرزهاي كشورها براي داد و ستد و تجارت، برندهایی خوشنام ملی را از برهوت امكانات آن دوران به يادگار گذاشتند.
٥٠ سال پاياني قرن، پس از انقلاب نیز كارآفرينان بازهم سخت كوش و خوشنامي از دل سختي هاي جنگ و تحريم اين پرچم افتخار را بدوش كشيديد. همچنین در دهه پاياني قرن، اين بار جوانان با استعداد و توانمند ايراني با همتي جمعي توانستند موجي از كارآفريني در اقتصاد دانش بنیان ديجيتال كشور ايجاد كنند. با نگاهی از کمی دوردست و از آینده به امروز، میتوان فرصت تاریخ سازی کارآفرینی كه بزرگترين خصلت آن هضم مشكلات در همت و اراده تاريخ سازان است را برای نسل جوان امروز که آستین همت بالا بزنند را نیز در ابتدای سده ی جدید بوضوح مشاهده کرد.
اگر از نگاه تاریخی به امروز بیاییم، از دیگر عوامل محیطی امسال، میتوان به استقرار دولت جدید و برای چند سال ثبات مدیریت و رویه ها اشاره کرد که قطعا از عوامل موثر مثبت در هر فعالیت اقتصادی و کسب کاری است. اگر این اتفاق با توافقی در جهت رفع سایه تحریم های ظالمانه از سر اقتصاد کشورمان همراه شود و شرایط جنگی اقتصاد کشور را به فضای سالم رقابتی سوق دهد، شاهد شکوفایی و رونق کسب و کارهای کشور خواهیم.
نشانهی انرژی بخش دیگر، تثبیت جایگاه کسب و کارهای دانش بنیان است که با سخت کوشی و تلاش، امسال خود را به شعار سال مقام معظم رهبری رساندند. بعضی دانش بنیان هایی که چند سالی است با نام کسب و کارهای نوپا یا استارتاپی به همت جوانان ایرانی در اشتغالزایی نخبگان جوان کشور بسیار تاثیرگذار بودند. نقشهای مهمی در بهبود بهرهوری در بخش تولیدات صنعتی و کشاورزی و همچنین در بخش خدمات که به نسبت کشورهای توسعه یافته بسیار فرصت مغتمی برای رشد اقتصادی کشورمان است. در این سال رشد قیمت نفت و انرژی نیز میتواند موجب رشد سرمایهگذاری در کشور و البته کند شدن مقطعی رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه رقیب ما باشد. همه اینها در کنار خبرهای خوب از کاهش و حتی پایان همه گیری کرونا میتوانند از نشانههای مثبت دایره ی نگرانیهای ما باشند.
اما فارغ از دایره نگرانی ها که همیشه و همه جا وجود دارد، تمرکز بر دایره نفوذ و توانمندی هایمان عامل رشد و پیشرفتمان است. در این سالها آموختیم كه هيچ وقت شرايط براي هيچ كارآفريني مساعد نبوده و همیشه بزرگان از دل مشكلات زمانشان مي رويند. آموختیم انرژي و توان يك كارآفرين از عمق وجودش و از عشقش به كشورش ميجوشد كه مشكلات بيروني حريف اميد و انگيزهاش نميشوند.آموختیم كه اگر مشكل و فقداني وجود دارد، آن را فرصت كار و تلاش و پيشرفت ببينيم.
همه رويا و انگيزه ما اين است كه نام كوچك ما در تاريخ اين خاك پاك در كنار نام بزرگان کارآفرین در كتاب كارآفريني و عشق به وطن ثبت شود. اینها همه مواردی است که مرورشان نشان میدهد کفه ترازو به سمت امید، پربارتر از سمت دیگر است. پس لازم است بازهم بركت دسترنج تلاش و كارآفريني را روي فرزندان این مرز و بوم سرمايهگذاري كنيم تا موج ها از پي هم بخروشند.
بازار سرمایه به عنوان یک نماینده از اقتصاد کشور که آمار شفافی دارد شاید تاحدی میتواند نشان دهند وضعیت فعلی ماباشد. در حال حاضر دو ابزار طراحی شده در بازار سرمایه برای گسترش شرکتهایی که در مراحل مختلف رشد خود مشارکت سرمایهگذاران را میطبند، صندوقهای جسورانه (Venture Capital Fund) و صندوقهای خصوصی (Private Equity Fund) را اجرایی شده دارد. درحال حاضر در کشور ما 18 صندوق جسورانه و خصوصی (14 صندوق جسورانه و 4 صندوق خصوصی) درحال فعالیت هستند و همه این صندوقها نزد شرکت فرابورس لیست شدهاند. صندوقهای جسورانه فعالیت خود را از سال 1395 و صندوقهای خصوصی از سال 1397 شروع کردهاند. ارزش سرمایه کل این صندوقها حدود 26.500 میلیارد ریال است که حدود 12.000 میلیارد ریال آن تادیه شده است. از این اعداد حدود 16.500 میلیارد ریال سرمایه ثبتی صندوقهای خصوصی است و حدود 10.000 میلیارد ریال متعلق به صندوقهای جسورانه است. بهنظر میرسید با وجود اینکه بیش از پنج سال از فعالیت این صندوقها میگذرد هنوز لازم است درمورد ساختار آنها برای سهولت در اجرا بازنگری صورت پذیرد زیرا برخی از فعالان در این حوزه هنوز از این ابزارها استفاده نمیکنند و شرکت سهامی خاص را بخاطر سادگی و سهولت در اجرا برای این موضوع انتخاب میکنند.
بله این رویشها از دل سرمایه گذاری دلسوزانه سربرمی آورند. سرمایه گذاری که از آن به سرمایه گذاری جسورانه تعبیر میشود. چند سالی است که ساختار آن در کشورمان شکل گرفته است ولی بنظر فرهنگ این نوع سرمایه گذاری به تکرار و تمرین بیشتری نیاز دارد. با امید به ساختن، سال جدید را آغاز میکنیم. ساختن این کشور و سرمایهگذاری در شرکتهای که با ایدههای خوب فرزندان این کشور آغاز و با سرمایه گذاری بارور میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید