این هفته از ۱۳ تا ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴، اکوسیستم استارتاپی ایران با اخبار و اتفاقهای گوناگونی همراه بود. در ادامه چکیدهای از مهمترین اخبار هفتهای که گذشت آمده است. این اخبار را میتوانید به صورت صوتی (پادکست) از اینجا گوش کنید.
🔹 دیوار: پلتفرم دیوار سرویس «فوری» خود را حذف کرد. این تصمیم براساس بازخوردهای کاربران صورت گرفته، زیرا بررسیها نشان داد این سرویس بازدهی مورد انتظار را برای افزایش بازدید و تماس آگهیها نداشته است. دیوار اعلام کرد بیش از ۷۰ درصد کاربران از این سرویس ناراضی بودند و هدف از حذف آن، بهبود تجربه کاربری و همسویی با نیازهای واقعی آنهاست.
🔹 علیبابا: علیبابا با پیوند دادن سفر به فوتبال، کمپینی را همزمان با نیمهنهایی لیگ قهرمانان اروپا آغاز کرد. در این کمپین، علیبابا به قید قرعه به یک نفر فرصت تماشای زنده بازی فینال لیگ قهرمانان اروپا در استادیوم را هدیه میدهد. شرکت در این مسابقه برای عموم آزاد است و نیازی به خرید از علیبابا نیست./ براساس آگهیهای استخدامی منتشر شده، گروه علیبابا در حال پایهگذاری شرکت هواپیمایی اختصاصی خود با نام «داتایر» است. انتشار آگهی جذب خدمه پرواز در تهران اولین نشانه از فعالیتهای عملیاتی این ایرلاین جدید محسوب میشود و خبر پیشین بنیانگذار علیبابا را تایید میکند.
🔹 دیجیکالا: مسعود طباطبایی، مدیرعامل دیجیکالا، تعدیل نیروی اخیر در این شرکت را بخشی از بازنگری استراتژیک برای افزایش بهرهوری و هوشمندسازی عنوان کرد. او ضمن رد مشکلات مالی یا فشار سهامداران، این اقدام را برای چابکتر شدن سازمان پس از ۱۸ سال فعالیت ضروری دانست. طباطبایی از حمایتهای در نظر گرفته شده برای کارکنان جدا شده خبر داد و تاکید کرد این روند ادامه نخواهد داشت.
🔹 کیوردچی: کیوردچی، ابزار تخصصی سئو فارسی، از محصول جدید خود به نام «دیجیکالا ریسرچ» رونمایی کرد. این ابزار با تحلیل دادههای جستجوی کاربران در دیجیکالا، به کسبوکارها کمک میکند تا نیاز واقعی مخاطبان را شناسایی کرده و استراتژیهای بازاریابی و محتوای خود را بهبود بخشند. مدیرعامل کیوردچی این ابزار را نمونهای بومی مشابه ابزارهای جهانی دانست.
🔹 اسنپفود: مهراد عبدالرزاق، رییس هیاتمدیره اسنپفود در واکنش به اتهام انحصارگری، قراردادهای این شرکت با رستورانها را نه انحصاری، بلکه از نوع سرمایهگذاری برای همکاری بلندمدت و توسعه بازار آنلاین خواند. او تاکید کرد این قراردادها تنها با کمتر از ۹ درصد رستورانهای فعال در پلتفرم منعقد شده و رقیب اصلی، همچنان سفارش تلفنی غذاست. عبدالرزاق تعداد فروشگاههایی که محصولاتی جز غذا میفروشند را در پلتفرم اسنپفود ۱۰ هزار مورد اعلام کرد که در کنار ۳۰ هزار رستوران فعال در این پلتفرم، مجموعا حدود ۴۰ هزار فروشگاه فعال را تشکیل میدهند.
🔹 نوبیتکس: نوبیتکس صفحات رمزارزهای خود را برای بهبود تجربه کاربری و ارایه اطلاعات جامع بهروزرسانی کرد. این تغییر شامل جداسازی صفحات خرید و قیمت، افزودن نمودارهای زنده، نمای تحلیل تکنیکال و اطلاعات آموزشی است. ویژگیهای جدیدی مانند نظرسنجی کاربران (“بخریم یا بفروشیم؟”) و ماشین حساب بازدهی سرمایه نیز برای کمک به تصمیمگیری آگاهانه کاربران، بهویژه تازهواردان، اضافه شده است.
🔹 آبانتتر: پلتفرم صرافی رمزارز آبانتتر امکان ثبتنام و معامله ارز دیجیتال را برای اتباع خارجی مقیم ایران که دارای مدارک معتبر (پاسپورت، کارت آمایش یا پروانه اقامت) و کد فراگیر (فیدا) هستند، فراهم کرد. هدف از این اقدام، افزایش شفافیت مالی، ساماندهی فعالیتها و جلوگیری از تخلفات در حوزه رمزارزها عنوان شده است.
🔹 دیتاک: براساس گزارش دیتاک، فیلیمو، افق کوروش و دیجیکالا با میلیونها دنبالکننده، در صدر پرطرفدارترین برندهای ایرانی در اینستاگرام قرار دارند. بانک شهر با ۸ درصد و برند طبیعت با بیش از ۵ درصد، بالاترین نرخ تعامل را در میان برندهای ایرانی در اینستاگرام به خود اختصاص دادهاند.
🔹 یکتانت: علیرضا کامرانیانفر، قائممقام مدیرعامل یکتانت، اولین شرکت پذیرش شده در گروه تبلیغات بازار نوآفرین، اعلام کرد ورود استارتاپها به این بازار مبنای ارزشگذاری دقیقتر سایر شرکتها خواهد شد. او گفت سهام یکتانت احتمالا تا چند ماه دیگر عرضه میشود.
🔹 فیلمنت: علی سرتیپی، مدیرعامل فیلمنت، تلگرام و شبکههای ماهوارهای را بزرگترین چالش صنعت سینما و پلتفرمهای ویاودی داخلی به دلیل نقض کپیرایت دانست. او گفت انتشار غیرقانونی محتوا خسارات مالی زیادی وارد میکند و گاهی مجبورند برای جلوگیری از پخش آثارشان به شبکههای ماهوارهای پول بدهند.
🔹 استارنت: گروه صنعتی طبیعت ماکان، با راهاندازی پلتفرم شبکه نمایش خانگی «استارنت» وارد عرصه رسانه شد. این پلتفرم که با مدیریت برادران آقاگلیان فعالیت میکند، مدلهای تماشای رایگان و اشتراکی ارایه میدهد و با پخش سریال «کنکل» آغاز به کار کرده است. گروه صنعتی طبیعت ماکان، هلدینگ بزرگ اقتصادی، سهامدار شرکتهای مختلفی در صنایع غذایی از جمله میهن، طبیعت، هایلی، خوشبخت و همچنین فروشگاههای زنجیرهای دیلی مارکت است.
🔹 مکس: مکس هلدینگ اعلام کرد بخشی از سهام یکی از بنیانگذاران اولیه پلتفرم سلامت دیجیتال «دکترِتو» را خریداری کرده است. این اقدام در راستای استراتژی سرمایهگذاری مکس در حوزه سلامت دیجیتال صورت گرفته است. مکس هلدینگ این تملک را گامی در جهت سرمایهگذاری بر زیرساختهای آینده سلامت دیجیتال ایران، با توجه به جایگاه دکترِتو در این بازار، عنوان کرد.
🔹 دیجیپی: دیجیپی اعلام کرد خدمات خرید اعتباری خود را فراتر از دیجیکالا گسترش داده و اکنون امکان استفاده از این اعتبار در بیش از ۱۲۰۰ فروشگاه آنلاین و حضوری فراهم شده است. کاربران میتوانند با اعتبارهای متنوع، شامل تک قسطه و چهارقسطه بدون ضمانت، از دستهبندیهای مختلف کالا و خدمات خرید اقساطی انجام دهند. این اقدام با هدف افزایش فروش فروشگاهها و تسهیل خرید برای مشتریان صورت گرفته است.
🔹 آروانکلاد: شرکت «آروانکلاد» در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال پیش از آن، درآمد بیشتری داشت (۴۵ درصد رشد)، اما سود خالصش ۲۷ درصد کمتر شد. دلیل اصلی این کاهش سود، افزایش قابل توجه هزینههای مربوط به وامهای دریافتی این شرکت و تامین مالی است. آروانکلاد همچنین بخشی از هزینههای حقوق کارکنان را به جای هزینه جاری، به عنوان سرمایهگذاری بلندمدت در نظر گرفته است.
🔹 فیلترینگ: سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشها درباره رفع فیلترینگ، زمان مشخصی ارایه نکرد و گفت: «ما به لطف خداوند همیشه امیدواریم.» او مسئولیت تصمیمگیری را با شورای عالی فضای مجازی دانست، شورایی که جلسات کمی داشته و دستور کار مشخصی برای پلتفرمهای فیلتر شده ندارد.
🔹 وزیر ارتباطات: وزیر ارتباطات با ابراز نگرانی از شکلگیری بازارهای زیرزمینی رمزارزها، اعلام کرد که به صورت مستند از زیستبوم رمزارزها در هیات دولت دفاع میکند. او خواستار ایجاد یک نهاد تنظیمگر ملی و فرابخشی برای این حوزه شد و از رگولاتوریهای متعدد و ناکارآمد انتقاد کرد و بر ضرورت شفافیت و امنیت مردم تاکید کرد.
🔹 بورس: محمود گودرزی، مدیرعامل بورس تهران از پیشرفت فرآیند عرضه سهام دیجیکالا خبر داد. به گفته او کارشناسان رسمی دادگستری ارزش این شرکت را بین ۳۱ تا ۳۷ هزار میلیارد تومان برآورد کردهاند و مسئولیت نهایی تعیین شرایط عرضه با سهامداران عمده، از جمله همراه اول و بنیانگذاران دیجیکالا است. بورس تهران نسبت به انجام این عرضه اولیه در سال جاری ابراز خوشبینی کرده است.
🔹 ترکیه: اوبر با خرید ۸۵ درصد سهام Trendyol Go، پلتفرم تحویل آنلاین غذا در ترکیه، به ارزش تقریبی ۷۰۰ میلیون دلار، حضور خود را در این کشور گسترش میدهد. این معامله به Uber Eats امکان دسترسی فوری به بازار ترکیه را میدهد، جایی که اوبر پیش از این تنها سرویس تاکسی آنلاین داشت. «ترندیول گو» بخشی از پلتفرم تجارت الکترونیک Trendyol Group ترکیه، متعلق به گروه علیبابای چین است و انتظار میرود این خرید در نیمه دوم ۲۰۲۵ نهایی شود.