این هفته از ۲۰ تا ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴، اکوسیستم استارتاپی ایران با اخبار و اتفاقهای گوناگونی همراه بود. در ادامه چکیدهای از مهمترین اخبار هفتهای که گذشت آمده است. این اخبار را میتوانید به صورت صوتی (پادکست) از اینجا گوش کنید.
🔹 اسنپفود: شورای رقابت اسنپفود را به دلیل رویههای ضدرقابتی به نفع زودکس و تپسیفود محکوم کرد. اسنپفود ضمن رد بخشی از اتهامات، برای قراردادهای سرمایهگذاری در رستورانها درخواست تجدیدنظر داد و آن را نقطه قوت خواند. اما مرکز مطالعات توسعه و رقابت «بانا» (مشاور حقوقی گروه تپسی و زودکس در پرونده شکایت از اسنپفود) تاکید کرد رای شورا طبق قانون لازمالاجراست و تجدیدنظرخواهی مانع اجرا نیست و اسنپفود ملزم به توقف فوری رویههای انحصاری است.
🔹 اسنپپی: شورای رقابت، اسنپپی را به دلیل رویههای ضدرقابتی و شروط انحصارگرایانه در قراردادها محکوم کرد. این رای پس از شکایت ازکیوام و دیجیپی صادر شد که آن را گامی برای رقابت سالم میدانند. اسنپپی ضمن رد اتهام انحصار و خلاف واقعیت دانستن رای، اعلام کرد که درخواست تجدیدنظر خواهد داد.
🔹 دیجیپی: با همکاری دیجیپی و دیجیفای، کسبوکارهایی که در دیجیفای ثبتنام کردهاند میتوانند در کمتر از ۲۴ ساعت درگاه پرداخت اقساطی دیجیپی را روی سایت خود فعال کنند. این همکاری فرآیند فروش اقساطی را برای فروشگاههای آنلاین بسیار سادهتر و سریعتر کرده و در کمتر از یک ماه، بیش از دویست کسبوکار از این سرویس جدید استفاده کردهاند.
🔹 یکتانت: شرکت یکتانت در سال ۱۴۰۳ با کسب بیش از ۱۳۵۸ میلیارد تومان درآمد عملیاتی، شاهد دو برابر شدن عایدی خود نسبت به سال ۱۴۰۲ بود. درآمد نیمسال دوم با بیش از ۹۰۵ میلیارد تومان، افزایش ۱۰۰ درصدی نسبت به نیمسال اول نشان میدهد. بیشترین درآمد در ماههای پایانی سال، بهویژه اسفند، به دلیل اوج کمپینهای تبلیغاتی حاصل شده است.
🔹 دیوار: دیوار اعلام کرد تیم دسترسیپذیری آن پس از ۱۵ ماه تلاش، پروژه خود را با موفقیت به پایان رساند. این تیم با رفع بیش از ۳۳۰ مشکل، پلتفرم دیوار را برای کاربران نابینا و کمبینا دسترسپذیر کرده و فرآیندهای لازم برای حفظ این دستاورد را نهادینه کرده است./ دیوار اعلام کرد با معرفی قابلیت «مدیریت دستگاههای فعال»، امنیت حسابهای کاربری را افزایش داده است. این ویژگی به کاربران امکان میدهد دستگاههای متصل حساب خود را مشاهده، مدیریت و حذف کنند.
🔹 نوبیتکس: نوبیتکس برنامه باگ بانتی خود را از آبان ۱۴۰۲ برای افزایش امنیت کاربران فعال کرده است. این پلتفرم تاکنون ۲۵۰ میلیون تومان به متخصصانی که آسیبپذیریها را گزارش کردهاند، پرداخت کرده است. جوایز بر اساس سطح آسیبپذیری تعیین شده و برای موارد حیاتی به بیش از ۵۰۰ میلیون تومان میرسد.
🔹 حرکت اول: محمدمهدی عباسخانی پس از ۶ سال و ۷ ماه از سمت مدیرعاملی حرکت اول، بازوی سرمایهگذاری همراه اول، کنارهگیری کرد. «مهدیار آقانصیر» به عنوان مدیرعامل جدید منصوب شد. حمید بهروزی نیز رییس جدید هیات مدیره شد. آقانصیر سوابقی در صنعت فناوری و سرمایهگذاری دارد و عضو هیات مدیره دیجیپی است.
🔹 اسمایلینو: در نتیجه همکاری مشترک شرکت اسمایلینو و سینماتیکت، پاسخگویی هوشمند و شبانهروزی به کاربران در وبسایت سینماتیکت آغاز شد. این دستیار مبتنی بر هوش مصنوعی، اولین نمونه در حوزه سینما در کشور است. هدف از این اقدام، ارتقا کیفیت تجربه کاربری و تسهیل ارتباط با مشتریان عنوان شده است.
🔹 آبانتتر: آبانتتر سرویس «اعتبار خرید کالا» را معرفی کرده که با وثیقهگذاری رمزارز (مانند تتر یا بیتکوین)، امکان دریافت ۱۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار خرید بدون نیاز به ضامن و با بازپرداخت بدون سود و کارمزد را فراهم میکند. این سرویس فرصتی برای افزایش نقدینگی و سرمایهگذاری دوبرابری ایجاد میکند.
🔹 معاونت علمی: حسین افشین، معاون علمی و فناوری رییس جمهور تاکید کرد که اداره کارخانههای نوآوری باید به بخش خصوصی واگذار شود، زیرا نمونههای دولتی توسعه مطلوبی نداشتهاند./ این هفته معاون علمی در نامهای «رضا بخشی آنی» را از سمت معاون توسعه اقتصاد دانشبنیان برکنار کرد. دلیل این تصمیم، انتقاد فعالان اکوسیستم و نارضایتی آنها از رویکرد این معاونت، بیثباتی در تصمیمگیری و فاصله گرفتن از مسیر واقعی توسعه اقتصاد دانشبنیان اعلام شد.
🔹 فضای کار اشتراکی: به گفتهی فرشاد جعفرپور، دبیر انجمن فضای کار اشتراکی، هماکنون حدود ۲۰۰ فضای کار اشتراکی در ایران فعال است و نزدیک ۵۰ هزار نفر در آنها فعالیت میکنند. به گفتهی او با وجود علاقه شرکتهای بزرگ به سرمایهگذاری در این حوزه، فضاهای کوچکتر با مشکلات حقوقی جدی در تامین ساختمان روبرو هستند.
🔹 ویاودی: براساس اظهارات یکی از مدیران فیلیمو، بازار VOD ایران حدود ۱۳/۵ میلیون کاربر دارد و فیلیمو با سهم ۷۰ درصدی پیشتاز آن است. به گفته او اکثر کاربران (حدود ۱۳ میلیون نفر) از طبقات بالای جامعه هستند، در حالی که پتانسیل بازار در این بخش ۳۲ میلیون نفر است. چالشهای اصلی رشد ویاودیها در ایران شامل تماشای غیرقانونی (دو برابر تماشای روی پلتفرمها) و بیاطلاعی ۳۰ درصد جامعه از وجود VOD است.
🔹 بورس: معاون علمی رییس جمهور اعلام کرد شرکت دیوار هیچ مشکلی برای ورود به بورس ندارد و تاخیر در این روند به بلوغ و تعامل متقابل با نهادهای ناظر و همچنین تمایل خود شرکت بازمیگردد. او گمانهزنیها درباره خواستههای فراتر از قانون را رد کرد و گفت مشکلات با گفتوگو حل میشود.
🔹 هوش مصنوعی: معاونت علمی ریاست جمهوری اعلام کرد که تشکیل سازمان هوش مصنوعی «فعلا» کنار گذاشته شده است. به جای آن، ستادی ذیل رییس جمهور با دبیرخانهای در این معاونت شکل میگیرد که همه امور هوش مصنوعی کشور را مدیریت خواهد کرد. این تصمیم این هفته به تصویب هیات دولت رسیده و جزییات بیشتر شنبه اعلام میشود.
🔹 روسیه: مرحله دوم اتصال شبکه شتاب ایران به میر روسیه آغاز شد که امکان پرداخت موبایلی (NFC) را برای شهروندان روسی در ایران فراهم میکند. با این اقدام، مسافران روسی میتوانند با استفاده از کارتهای میر و اپلیکیشن روسی «میرپی» در پایانههای فروشگاهی داخل ایران مجهز به سیستم کهربا خرید کنند.