این هفته از ۶ تا ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴، اکوسیستم استارتاپی ایران با اخبار و اتفاقهای گوناگونی همراه بود. در ادامه چکیدهای از مهمترین اخبار هفتهای که گذشت آمده است. این اخبار را میتوانید به صورت صوتی (پادکست) از اینجا گوش کنید.
🔹 سرآوا: سرآوا از ترکیب سهامداری سه شرکت تسکولو، کیکجاس و فرانش خارج شد. پیش از این سرآوا در این شرکتها سهم قابل توجهی داشت؛ از جمله ۴۵/۴٪ در تسکولو، ۳۲٪ در کیکجاس و ۲۴٪ در فرانش. این خروجها از طریق صلح سهام انجام شده است. طی سه سال گذشته سرآوا از ساختار سهامداری گروه دیجیکالا، هزاردستان (کافهبازار و دیوار)، علیبابا، الوپیک، نوار و ایوند خارج شد.
🔹 بازار: بازار، بزرگترین اپاستور ایرانی، در سال ۱۴۰۳ با ثبت یک میلیارد آپدیت برنامه و بازی، رکورد جدیدی را کسب کرد که نسبت به سال قبل (۸۸۰ میلیون) رشد چشمگیری داشت. این موفقیت با وجود محدودیتهای اینترنتی و از دست دادن برخی پلتفرمها، با بهبود فنی دانلود و توجه بیشتر توسعهدهندگان به ارایه بهروزرسانیها حاصل شده است.
🔹 کارنامه: هلدینگ هزاردستان اعلام کرد قصد دارد بخشی یا تمام سهام خود در پلتفرم کارنامه را واگذار کند. این تصمیم با هدف تمرکز بیشتر هزاردستان بر رشد دیوار و فراهم کردن امکان رشد مستقل برای کارنامه اتخاذ شده است. کارنامه در سال ۱۴۰۳ به سوددهی رسیده است. هفته گذشته حسام آرمندهی نیز اعلام کرد نقشه و مسیریاب «بلد» برای تامین منابع جدید جهت رشد و مقیاسپذیری، در جستجوی شریک استراتژیک یا امکان واگذاری است.
🔹 اسنپ و تپسی: در پی وقوع حادثهی انفجار در بندرعباس، اسنپ سرویس رایگان رفت و برگشت به مراکز اهدای خون استان هرمزگان را برای داوطلبان راهاندازی کرد. تپسی نیز در اقدامی قابل توجه، با وجود عدم فعالیت در این شهر، با انتشار پستی در اکس، از کاربران خواست با کد ویژهی رایگان رقیب خود، اسنپ بگیرند و به مراکز اهدای خون بروند. اقدام تپسی در حمایت از طرح اسنپ، با واکنش مثبت وزیر ارتباطات نیز روبرو شد.
🔹 دیوار: تحلیل بیش از ۲۰۰ میلیون جستجوی دیوار در سال ۱۴۰۳ نشان داد «ورزش و تحرک» پرطرفدارترین اوقات فراغت ایرانیهاست؛ بهویژه دوچرخه با بیش از ۸۰ میلیون جستجو. سازهای غربی، کنسولهای بازی (پلیاستیشن)، کتاب و بلیط استخر و فوتبال نیز بسیار جستجو شدند.
🔹 تپسی: براساس صورتمالی منتشر شده در سامانه کدال، درآمد تپسی در فروردین ماه ۱۴۰۴ به بیش از ۲۲۲ میلیارد تومان رسید. بخش عمده این درآمد، حدود ۲۱۵ میلیارد تومان، از کمیسیون دریافتی تپسی از سفیران (رانندگان) در همین ماه است.
🔹 نوبیتکس: نوبیتکس پروژه مسئولیت اجتماعی «کودکان امروز، سرمایهگذاران فردا» را آغاز کرده است. هدف این پروژه ارتقای سواد مالی و آشنایی کودکان ۴ تا ۱۰ سال با مفاهیم بلاکچین و رمزارزها به زبانی ساده است.
🔹 حرکت اول: حرکت اول با هدف گسترش فعالیتهای بینالمللی و تنوع سرمایهگذاری، یک صندوق سرمایهگذاری بینالمللی با مشارکت خارجی تاسیس کرده است. این صندوق ۲۰ درصد متعلق به حرکت اول بوده و بر سرمایهگذاری در استارتاپهای جهانی تمرکز دارد. دیجیشی، پلتفرم ایکامرس در سوریه، نمونهای از سرمایهگذاریهای بینالمللی این شرکت است.
🔹 آچاره: پلتفرم «آچاره» در رویداد سالانه خود اعلام کرد که اکنون بیش از ۲۷۰ هزار متخصص و ۳ میلیون مشتری دارد و سال گذشته ۶۰ هزار متخصص جدید جذب کرده است. مدیران آچاره از درآمدهای بالای متخصصان در برخی سرویسها خبر دادند. این مجموعه برنامههای توسعهای شامل عرضه اولیه در بورس تهران، گسترش فعالیت به ۷۰ شهر و امکان پرداخت اعتباری را در دست اقدام دارد.
🔹 همسادهها: مرکز نوآوری مهندسی «بیلدزآپ» با هدف حمایت از نوآوری در حوزه ساختمان، ۷۰ میلیارد تومان در استارتاپ «همسادهها» سرمایهگذاری کرد. همسادهها پلتفرمی جامع برای مدیریت هوشمند ساختمانها است که با بهرهگیری از اینترنت اشیا، خدماتی مانند جمعآوری شارژ و کنترل تردد را ارایه میدهد. قرارداد این سرمایهگذاری همزمان با نمایشگاه اینوتکس مبادله شد.
🔹 وزارت ارتباطات: وزارت ارتباطات ایران با یک اپراتور آذربایجانی توافقنامه راهبردی برای تقویت همکاری منطقهای در زیرساختهای ارتباطی امضا کرد. این توافق شامل ترانزیت داده بین آذربایجان و کشورهای همسایه ایران از طریق مسیر ایران و سرمایهگذاری مشترک در کابلهای زیردریایی برای تقویت کریدورهای ارتباطی شمال-جنوب و شرق-غرب است.
🔹 بانک مرکزی: بانک مرکزی به صرافیهای رمزارزی که تاکنون مدارک و تعهدات لازم را برای اخذ مجوز رسمی ارایه نکردهاند، تا ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ فرصت داد. این نهاد اعلام کرد ۶۱ کسبوکار با پذیرش شرایط، موافقت اولیه مشروط سه ماهه دریافت و درگاه پرداختشان بازگشایی شده است.
🔹 اتحادیه: مصوبه جدید هیات مقرراتزدایی به پلتفرمهای ارایهدهنده خدمات آزمایش در محل اجازه میدهد از اتحادیه کسبوکارهای مجازی مجوز رسمی فعالیت دریافت کنند. این تصمیم پس از ماهها پیگیری، خلا قانونی را برطرف کرده، جایگاه حقوقی این کسبوکارها را تثبیت میکند و گامی مهم در توسعه سلامت دیجیتال و کاهش تعارضات با نهادهای حاکمیتی است.
🔹 هوش مصنوعی: اولین نمایشگاه بینالمللی هوش مصنوعی و صنایع وابسته از ۲۷ تا ۳۰ شهریور ۱۴۰۴ در تهران برگزار میشود. این رویداد بستری برای همافزایی متخصصان، استارتاپها و سرمایهگذاران است و جدیدترین دستاوردهای هوش مصنوعی را ارایه میدهد.
🔹 بلیت آنلاین: مردم در ایام نوروز ۱۴۰۴ استقبال قابل توجهی از سینماها داشتند و در مجموع ۷۲۴ هزار قطعه بلیت سینما را به صورت آنلاین خریداری کردند. براساس آمار منتشر شده از فروش آنلاین بلیت، پنج سینما در این ایام به عنوان پرتماشاگرترینها شناخته شدهاند.
🔹 نوآفرین: حجتاله صیدی، رییس سازمان بورس از تسریع پذیرش استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان در «بازار نوآفرین» خبر داد. وی گفت این بازار سال گذشته رسمی شد و تاکنون ۵ شرکت پذیرش شدهاند. به گفته صیدی، نزدیک به ۲۵ استارتاپ و شرکت دانشبنیان دیگر نیز هماکنون در صف پذیرش این بازار قرار دارند که نیازمند مجوز معاونت علمی و صورتهای مالی قابل اتکا هستند.