این هفته از 7 تا 12 تیر ۱۴۰۴، اکوسیستم استارتاپی ایران با اخبار و اتفاقهای گوناگونی همراه بود. در ادامه چکیدهای از مهمترین اخبار هفتهای که گذشت آمده است. این اخبار را میتوانید به صورت صوتی (پادکست) از اینجا گوش کنید.
تپسی: شرکت تپسی اعلام کرد در واکنش به اختلالات گسترده GPS، قابلیتهای جدیدی برای بهبود تجربه کاربران ارایه کرده است. این راهکارها شامل امکان اصلاح دستی و هوشمند موقعیت مکانی و ارایه نقشه آفلاین مسیر به سفیران (رانندگان) است. همچنین با نمایش مسیر سفر در اپلیکیشن مسافر، به مسیریابی بهتر و افزایش امنیت سفرها کمک میشود.
اسنپ: اسنپ در پاسخ به بازخوردهای کاربران راننده، قابلیت جدیدی برای مقابله با اختلال GPS به اپلیکیشن خود اضافه کرد. این ویژگی به رانندگان اجازه میدهد تا موقعیت مکانی خود را به صورت دستی تنظیم کرده و از اختلال در دریافت درخواستهای سفر جلوگیری کنند. برای استفاده از این امکان، بهروزرسانی اپلیکیشن و انتخاب گزینه «اصلاح موقعیت مکانی» از صفحه اصلی ضروری است.
دیوار: براساس گزارش دیوار، در روزهای ابتدایی حمله اسراییل به کشور، دسته «کنار هم در بحران» این پلتفرم به ابزاری کلیدی برای همیاری کاربران تبدیل شد. از ۲۸ خرداد تا ۲ تیر ۱۴۰۴، بیش از ۴۰ هزار آگهی، عمدتا با محوریت «اسکان اضطراری» و «اشتراک سفر» منتشر گردید که اوج آن در ۳۰ خرداد بود و شهرهایی چون تبریز و اهواز بیشترین تعامل را داشتند.
خانومی: مسعود شاهمرادی، همبنیانگذار «خانومی»، با اشاره به افت ۹۰ درصدی فروش این پلتفرم در هفته اول جنگ، از رویکرد دوگانه دولت انتقاد کرد. او گفت در حالی که در زمان جنگ از آنها خواسته شده بود تا کمکهای اولیه عرضه کنند، بلافاصله پس از آن وزارت بهداشت برای فروش همان اقلام به آنها اخطار داد و این بلاتکلیفی را چالشی بزرگ برای بقای کسبوکارها دانست.
دیجیپی: براساس اعلام روابط عمومی دیجیپی، امید ترابی، از مدیران باسابقه حوزه فناوری مالی و خدمات دیجیتال، به عنوان مدیرعامل جدید این شرکت منصوب شد. هومن امینی، بنیانگذار و مدیرعامل پیشین دیجیپی، پس از این به عنوان عضو هیات مدیره در تعیین استراتژیهای کلان و تصمیمگیریهای شرکت به فعالیت خود ادامه خواهد داد./ شرکت دیجیپی با معرفی «سرویسهای سازمانی» خود، راهکاری برای افزایش رفاه کارکنان شرکتها در شرایط اقتصادی کنونی ارایه کرد.
تپسیفود: امین سلامی، مدیرعامل تپسیفود، معتقد است تاثیرات مخرب جنگ تا ماهها بر کسبوکارها ادامه خواهد داشت و برنامهریزیهای بلندمدت را به برنامهریزی روزانه تقلیل داده است. او تاکید کرد که در این شرایط، تمرکز اصلی باید بر حفظ سرمایه انسانی باشد و راهکار عبور از بحران، حمایت هوشمندانه دولت از طریق تسهیلاتی مانند معافیتهای مالیاتی است، نه ایجاد اختلال در اینترنت.
میلی: پلتفرم طلای «میلی» در بیانیهای رسمی به تداوم انسداد درگاههای بانکی خود توسط بانک مرکزی اعتراض کرد. این شرکت اعلام کرد محدودیتی که از ۲۳ خرداد در زمان جنگ آغاز شده، با وجود پایان شرایط اضطراری همچنان ادامه دارد. میلی این اقدام را «فاقد مستند قانونی» و «ناقض حقوق شهروندی» خوانده و برای رفع آن از مسیرهای قانونی پیگیری خواهد کرد.
الوپیک: شرکت الوپیک اعلام کرد در ۱۲ روز بحرانی اخیر، طرح «کمیسیون صفر» را برای تمام سفیران خود در سراسر کشور اجرا کرده است. علاوه بر این، بیش از ۱۴ هزار و ۵۰۰ سفیر تحت پوشش طرحهای حمایتی بلاعوض برای جبران کاهش درآمد قرار گرفتند. این پلتفرم همچنین به تامین و تحویل اقلام ضروری در شهرهای مختلف ادامه داد.
ایرانسل: ایرانسل در حالی قیمت بستههای اینترنت ثابت (TD-LTE) خود را تا نزدیک به ۷۰ درصد افزایش داده که کاربران این سرویس از اختلالات شدید و قطعیهای مکرر شکایت دارند. کارشناسان دلیل اصلی این افت کیفیت را نقص در سیگنالهای GPS میدانند که عملکرد شبکه را مختل کرده و معتقدند تا زمان رفع آن، این مشکلات ادامه خواهد داشت.
علیبابا: به دنبال بحران در صنعت گردشگری پس از جنگ اخیر، گزارشها از تعدیل نیروی گسترده در شرکت علیبابا حکایت دارد. این خبر که توسط کارکنان سابق در شبکههای اجتماعی منتشر شده، از تعدیل ۴۵ درصدی نیروها خبر میدهد. روابط عمومی علیبابا ضمن رد نکردن این موضوع، اعلام کرده است که پس از تعطیلات پیش رو توضیحات رسمی خود را ارایه خواهد داد.
سینما: براساس دادههای «سینماتیکت»، برخلاف انتظار گیشه سینمای ایران در شرایط جنگی ۱۲ روزه اخیر با رکود مواجه نشد و در بازه ۲۳ خرداد تا ۶ تیر به فروش کلی بیش از 23/5 میلیارد تومان دست یافت. در این مدت حدود ۳۴۲ هزار مخاطب به سینماها رفتند که فیلم «پیرپسر» با فروش 8/5 میلیاردی صدرنشین بود و بیش از ۶۰ درصد بلیتها آنلاین فروخته شد.
صنعت سفر: براساس اعلام انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی، جنگ 12 روزه بدهی سنگین ۶۰۰ میلیارد تومانی ایرلاینها و مراکز اقامتی به مسافران را به دنبال داشته است. لغو بیش از ۲۵۰ پرواز بینالمللی موجب بلاتکلیفی ۳۰ هزار مسافر شد و حدود ۹۰ درصد از ایرانیان حاضر در خارج از کشور نیز مجبور به بازگشت زمینی شدند.
استارلینک: براساس مصوبه جدید مجلس، استفاده از ابزارهای ارتباطی اینترنتی فاقد مجوز مانند «استارلینک» ممنوع و جرمانگاری شد. طبق این قانون، استفاده، حمل، خرید یا فروش این تجهیزات، مجازات حبس از شش ماه تا دو سال و ضبط کامل دستگاه را در پی خواهد داشت. همچنین برای تامین یا توزیع بیش از ده دستگاه، مجازات سنگینتری در نظر گرفته شده است.
الکامپ: شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ایران اعلام کرد زمان برگزاری نمایشگاه «الکامپ» که قرار بود 27 تا 30 خرداد ماه برگزار شود، به دلیل جنگ 12 روزه به تعویق افتاده است. ظاهرا قرار است الکامپ در آبان ماه برگزار شود.
واتساپ: به گزارش روزنامه شرق، اختلال گسترده اخیر در واتساپ پس از رفع محدودیتهای اینترنتی کشور، نتیجه دستور مستقیم مرکز ملی فضای مجازی برای کاهش ۵۰ درصدی پهنای باند آن است. این تصمیم بدون هماهنگی با وزارت ارتباطات و مجوز رییسجمهور اتخاذ شده است.
هوش مصنوعی: میلاد منشیپور، بنیانگذار تپسی، اعلام کرد برای استارتاپ جدید خود «AIR Properties» در دوبی، سرمایهای ۲۰ میلیون دلاری از شرکت Unique Properties جذب کرده است. هدف این استارتاپ، راهاندازی اولین پلتفرم کارگزاری املاک مبتنی بر هوش مصنوعی در منطقه است تا با استفاده از دادههای لحظهای و یادگیری مداوم، شفافیت و سادگی را برای خریداران و فروشندگان فراهم کند.
پلتفرمهای طلا: رضا الفتنسب، رییس اتحادیه کسبوکارهای مجازی، از مصوبه اخیر برای قرار گرفتن پلتفرمهای طلا زیر نظر بورس به شدت انتقاد کرد. او این تصمیم را نادیده گرفتن بخش خصوصی، تلاشی برای تضعیف کسبوکارهای آنلاین و مصداق «خودزنی» خواند و معتقد است این فشارها در ادامه مسدودسازی درگاهها و با هدف هدایت اجباری مردم به سمت صندوقهای سرمایهگذاری است.
انجمن تجارت الکترونیک: جمعی از کسبوکارهای دیجیتال، در نامهای سرگشاده به وزیر ارتباطات، خواستار رفع فوری انسداد دامنه تبلیغاتی Google Ads شدند. در این نامه که توسط انجمن تجارت الکترونیک تهران منتشر شد، تاکید شده که این محدودیت در شرایط حساس کنونی، ضربهای جدی به فروش و جذب مشتری کسبوکارهای آنلاین وارد کرده و باید در تصمیمگیریها از نظرات بخش خصوصی استفاده شود.
اینترنت کشور: ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، با تغییر موضع قبلی خود، دلیل اختلالات کنونی اینترنت را «حملات خارجی» و «تهدیدات امنیتی» اعلام کرد. این در حالی است که او تنها یک هفته پیش از بازگشت اینترنت به حالت عادی خبر داده بود.
هواوی: دادستانهای آمریکایی هواوی را متهم کردهاند و این شرکت باید در سال ۲۰۲۶ به دادگاه برود. اتهامات اصلی علیه این غول فناوری چینی، سرقت اسرار تجاری از رقبای آمریکایی و همچنین فریب دادن بانکها درباره فعالیتهای تجاری خود در ایران از طریق یک شرکت واسطه برای نقض تحریمها است.
دیدگاهتان را بنویسید