در دومین روز نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۴، پنلی با عنوان «وقتی نوآوری امیدآفرین میشود» در استیج اینوتکس برگزار شد. در این پنل «حمید محمدی» بنیانگذار دیجیکالا، «محمد خلج» مدیرعامل اسنپ، «علیرضا کیانپور» مدیرعامل گلرنگ سیستم، آرشام شرفایی مدیرعامل شرکت متاتک اسنوا و رضا غیابی بهعنوان گرداننده پنل حضور داشتند.
به گزارش ستاد خبری اینوتکس ۲۰۲۴، در ابتدای این پنل «محمد خلج» مدیرعامل اسنپ درباره این که این مجموعه نوآوری را از کجا شروع کرده است، اظهار داشت: «نوآوری در شرکتها بسیار وابسته به امید است. وقتی از نواوری حرف زده میشود، یعنی کشف کردن و توسعه آن اکتشاف. اگر بررسی شود همه مجموعهها در این دو حوزه موفق نبودهاند و اگر مجموعهای به موفقیتی دست یافته این دو مورد را را در کنار یکدگیر داشته است. اسنپ نیز بر اساس یک ایده و نیاز به خصوص در حوزه حمل و نقل شکل گرفت و این ایده یک محصول ایرانی است که با همان امیدی که به ان اشاره شد، توسعه پیدا کرد.»
او در ادامه با تاکید بر این که شکست لازمه موفقیت است ادامه داد: «طبیعی است که در این مسیر موفقیتهایی داشتهایم و گاهی شکستهایی هم بوده است. تمام همکاران ما در اسنپ تلاش کردهاند تا راههای نرفته را برویم. در خصوص شکستها هم گاهی فعالیتهایی بوده که از لحاظ بیزینس مدل توجیه نداشته و با شکست مواجه شده اما در کنارش ایدههایی هم بود، که به موفقیت منجر شده است.»
حمید محمدی بنیانگذار دیجیکالا درباره شروع نوآوری این مجموعه از کجا شروع شده و امروز به کجا رسیده است، اظهار داشت: «در نوآوری فارغ از ویژگیهای تکنولوژی، ملاک آن است که ببینیم پتانسیل آن فعالیت تا چه میزان اثر گذاری و بهبود دارد و آیا میتواند هزینهها را به حداکثر برساند و کمترین زمان را نیاز داشته باشد. اگر با این تعریف به پدیده نوآوری نگاه کنیم میتوانیم بگوییم که خیلی از کسبوکارها و پدیدههای دیگر نوآور هستند؛ چرا که باعث ایجاد تغییر و توانمندی مردم و مخاطب شدهاند. با این تعریف در اکثر مواقع کسب و کارهای حوزه اقتصاد دیجیتال در نواوری پیشرو بودهاند اما در صنایع سنتی هم دیده میشود که برخی از آنها باعث تغییرات مثبتی شدهاند که میتوانیم از آنها بهعنوان کسبوکار نواور یاد کنیم.»
محمدی نوآوری را اثری که در جامعه میگذارد تعریف میکند و ادامه میدهد: «دیجیکالا در تجارت الکترونیک یک مجموعه نوآور است و توانست دسترسی به خیلی از کالاها را در شهرهای کوچک که امکان پذیر نبوده، امکانپذیر کند. در گذشته اطلاع از آن که مشتریان یک محصول درباره آن چه میگویند ممکن نبوده و حالا ممکن شده است. همه این موارد در کنار کارهای دیگر یک تغییر در سبک خرید بهوجود آورده است. برای ارائه خوب این سرویسها، نیاز است که از تکنولوژیهای خوبی استفاده شود.»
در ادامه «علیرضا کیانپور» مدیرعامل گلرنگ سیستم درباره ورود گلرنگ به مسیر نوآوری گفت:« اصولا فضای نواوری کژتابیهایی دارد و همه بهدنبال اتفاقات بزرگ هستند. ما دنبال نواوریهایی از جنس بهبود دهنده هستیم. با این همه در مارکت همه به دنبال اتفاقات پر سر و صدا هستند ما در گلرنگ اعتقاد به آهستگی و پیوستگی داریم. بهطور کلی سالهاست که در گلرنگ نواوری انجام میشود.»
در ادامه آرشام شرفایی مدیر عامل شرکت متاتک اسنوا درباره زیرساختهای گروههای صنعتی و پتانسیلهای آنها اظهار کرد:« در نسل جدید تکنولوژی باید متفاوتتر عمل کنیم. گروههای صنعتی باید با استارتاپها تعامل کنند. ما در انتخاب بهدنبال چنین تعاملاتی هستیم. انتخاب تا به امروز روی ۱۴ تا ۱۵ استارتاپ سرمایهگذاری کرده است. به طور کلی گروههای صنعتی زیرساختهای جذابی دارند و میتوانند برای استارتاپها سکوی پرش باشد. برنامه اسنوا آن است که امسال تعداد سرمایهگذاریهایش روی استارتاپها را به ۲۷ تا ۲۸ مجموعه برساند. برنامه آن است که درسال جاری روی یک استارتاپ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری شود.»
حمید محمدی، همبنیانگذار دیجیکالا از وضعیت اقتصاد دیجیتال کشور ابراز نگرانی کرد و گفت: «با وجود اینکه همیشه در این اکوسیستم به ما میگویند خوشبین هستید میخواهم هشداری بدهم. استارتاپها و اقتصاد دیجیتال یکی از معدود فرصتهای کشور برای خروج از بحرانها هستند، اما واقعیت این است با اتفاقات چند سال اخیر، این پنجره تقریبا در حال بسته شدن است.» او همچنین گفت: «پنجره فرصتی از سال ۹۰ تا ۱۴۰۰ باز شد اما به خوبی از آن استفاده نکردیم و حتی بعضی وقتها تیشه به ریشه آن زدیم. اکنون فقط لای پنجره باز است.» محمدی در انتها گفت: «امیدوارم عقل به سر کسانی بازگردد که با تصمیمات نابخردانه باعث بسته شدن این پنجره میشوند.»
در ادامه پنل محمد خلج درباره شکستهای گروه اسنپ اظهار کرد:« طبیعی است که در مجموعه اسنپ پروژههایی داشتهایم که با شکست مواجه بوده است اما در کنار این شکستها اوردههای با ارزشی داشته است. ذات کسبوکارهایی که در این حوزه فعال هستند آن است که راههای نرفته را بروند. با این حال استانه تاباوری کسبوکارها بسته به سایز، توان مالی و ظرفیت نیروی انسانی متفاوت خواهد بود. به طور کلی ممکن است یک شکست با مبلغ کم باعث نابودی یک کسبوکار شود اما برای یک کسبوکار دیگر مشکلی ایجاد نکند.»
او در ادامه به برخی از پروژههایی که در اسنپ با شکست مواجه شد اشاره کرد و گفت: «چند سال پیش در اسنپ یک سرویس اسنپ کیو که برای بازی بود راهاندازی کردیم در همان زمان در رسانه ملی برنامهای مشابه آن ساخته شد که ادامه دار شدن آن سرویس برای ما توجیهی نداشت و این برنامه با شکست مواجه شد. در اسنپ سرویس دیگری به نام اسکانو نیز وجود داشت و قرار بود که که در حوزه خرید و فروش مسکن فعالیت کند با این همه این سرویس پا نگرفت و بسته شد. در حوزه حمل و نقل نیز برخی سرویسها هستند که به طور ازمایشی اجرا میشوند که بسته به نیاز کاربران انها را توسعه میدهیم یا حذف میکنیم. »
خلج در ادامه افزود: «اگر به هر دلیلی یک مدل سرویس توقف فعالیت داشته باشد، شکست محسوب میشود. با این که در مورد گزینه « عجله دارم» سرویس اسنپ توقفی از سمت ما نبود که به عنوان شکست محسوب شود اما فشار رگولاتور برای حذف این سرویس سبب شد که شکست دیگر برای ما وجود داشته باشد. به طور کلی ما یادگیری و آورده مناسبی از پروژههایی که متوقف میشوند داشتهایم.»
حمید محمدی در ادامه این پنل با تاکید بر این که چه چیزی برای دیجیکالا راهگشا بوده است، گفت: «مهمترین موضوع آن بود که بیزینس مدل بیشترین میزان هماهنگ بودن با شرایط موجود را داشت. در دیجیکالا یک مرکز نوآوری به نام دیجی نکست وجود دارد که از روز اول ماموریتش را با سرمایه گذاری در حوزه هایی که چند ویژگی دارند، شروع کرده است. از جمله این ویژگیها آن است که پتانسیلهای بسیار خوبی داشته باشد از طرفی به تکنولوژی هوش مصنوعی مرتبط باشند و موضوعی که روی ان کار میکنند باید مرتبط با تجارت الکترونیک باشد. در این مدت از دل دیجینکست موفقیتهای بسیاری پدیدار شده است.»
در ادامه مدیرعامل گلرنگ در پاسخ به این سوال که استارتاپها را چگونه و موضعشان نسبت به آنها چیست؟ اظهار کرد: «به طور کلی در تمام مجموعهها شکستهای زیادی بوده است. در گلرنگ نیز میزان شکستها کم نبوده است در گلرنگ در بسیاری از موضوعات نیاز به کمک استارتاپها وجود دارد.» او در ادامه ضعف در تعامل با استارتاپها را از مشکلات اصلی این روزها برشمرد و اظهار کرد:« ما بلد نیستیم با استارتاپها صحبت کنیم و متقابلا آنها هم نمیتوانند با گروههای صنعتی تعامل کنند.» در پایان مدیرعامل اسنپ اظهار کرد که عدم موفقیت یا شکست نشان دهنده ویژگی امید در شرکتهاست.