گزارش پنل سرمایه‌گذاران خطرپذیر یلداسامیت ۲۰۲۵

پنل «سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی» با حضور «مهدی عباسخانی» مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی «حرکت اول»،‏ «رضا سمیع‌زاده» مدیرعامل هلدینگ فاخر، «احمدرضا نخجوانی» مدیرعامل و بنیانگذار شرکت سرمایه‌گذاری مکس امید و «یحیی پالیزدار» مدیرعامل صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی فولاد مبارکه یکی از پنل‌های یلداسامیت امسال بود که سه‌شنبه، 4 دی 1403 در تالار وزارت کشور برگزار شد.

سرمایه‌گذاری خطرپذیر و رشد جدی CVC‌ها

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی «حرکت اول» زیر مجموعه اپراتور همراه اول در این پنل با بیان اینکه در سال‌های اخیر با رشد جدی تاسیس صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی یا «CVC» در اکوسیستم استارتاپی مواجه هستیم‏‏، گفت: «حضور و رشد این صندوق‌ها متاثر از درخواست جدی صنعت برای حضور در اکوسیستم استارتاپی یا داشتن سهمی از حوزه اقتصاد دیجیتال در کشور است.»

«مهدی عباسخانی» با بیان اینکه بررسی روندهای بین‌المللی و ترندهای جهانی این موضوع را تایید می‌کند‏، افزود: «آمارهای جهانی نشان می‌دهد سهم شرکت‌های سنتی یا صنعتی تا سال ۲۰۲۸ دو و نیم برابر می‌شود و پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد تا سال ۲۰۲۸ سهم بازگشت سرمایه در این شرکت‌ها سه و نیم برابر خواهد شد. البته همه ما می‌دانیم صنایع ما این روزها با مشکلات و چالش‌های جدی هم روبه‌رو هستند و از قضا این چالش‌ها به شدت در عملکرد صندوق‌ها هم تاثیرگذار بوده است.»

افزایش سهام حرکت اول در دیجی‌کالا

او همچنین درباره افزایش سهام حرکت اول در دیجی‌کالا و آینده این برند توضیح داد: «از زمانی که ما سهامدار دیجی کالا شدیم همیشه این بحث بوده است که چه اتفاقی برای آینده این برند می‌افتد و این نگرانی در بدنه جامعه و سیستم استارتاپی کشور وجود داشته است. ارزش پرتفوی ما ۱۰ همت است و استراتژی ما مشخصا برای سرمایه‌گذاری تیم را ارزیابی می‌کنیم. اعتقاد ما در حرکت اول این است که کارآفرین نقش کلیدی برای توسعه کسب و کار دارد و به خاطر همین شرط ما برای سرمایه‌گذاری ماندن کارآفرین است و بابت این سهام بین سه تا پنج سال تعهد می‌گیریم که حداقل کارآفرین بماند. هویت کسب و کار به کارآفرین است و بنابراین وقتی ما وارد سرمایه‌گذاری می‌شویم عمدتاً زیر ۴۰ درصد هستیم و فقط به عنوان سهام‌دار وارد می‌شویم.»

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی «حرکت اول» سپس با بیان اینکه حرکت اول سال ۹۷ به عنوان بازوی سرمایه گذاری خطرپذیر همراه اول تاسیس شد‏، گفت: «این صندوق با نگاه سرمایه‌گذاری در اکوسیستم دیجیتالی کشور و به عنوان درآمد و سرمایه‌گذاری شکل گرفت و هدف ما سرمایه‌گذاری روی اکوسیستم دیجیتالی کشور در حوزه‌هایی مانند سلامت‏، توریسم، لجستیک و… بود. عمده سرمایه‌گذاری ما در ۳ سال اخیر حدود ۱.۳ همت قبل از دیجی‌کالا و روی ۸  شرکت بود. همچنین روی ۳ صندوق سرمایه‌گذاری کردیم. همچنین در حوزه شتاب‌دهی هم در سه شرکت سرمایه‌گذاری کردیم.»

او ادامه داد: «استراتژی ما این بود که بتوانیم به شرکت‌هایی که بازیگران اصلی اکوسیستم هستند ورود کنیم و دیجی‌کالا هم از همین استراتژی ناشی می‌شد.»

تکمیل زنجیره سرمایه‌گذاری خطرپذیر

هلدینگ فاخر یک شرکت لجستیک ولی زیرساخت های تکنولوژیک هم  مثل شرکت‌های آی تی و فین‌تک دارد. حدود ۲۰ شرکت تحت پوشش هلدینگ هستند.

پاسخ به این پرسش که چه اتفاقی می‌افتد که چنین هلدینگی می‌خواهد سهمی از حوزه اقتصادی دیجیتال داشته باشد؟، آغازگر صحبت‌های مدیرعامل هلدینگ فاخر در این پنل بود.

«رضا سمیع‌زاده» گفت: «متاسفانه این حوزه به دلایل مختلف خیلی توسعه یافته نیست و ما به این نقطه رسیدیم که زمینه‌های مختلفی برای فعالیت وجود دارد و ما خودمان به تنهایی نمی‌توانیم آن را انجام دهیم و شرکت‌هایی که ایجاد می‌کنیم هم کافی نیست. در ابتدا سعی کردیم خودمان بیایم و زنجیره را تکمیل کنیم. اما بدون ورود ایده‌های جدید امکان این کار وجود ندارد. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که باید اکوسیستم نوآوری را راه‌اندازی بکنیم. از این رو نونا را راه‌اندازی کردیم.»

او هدف راه‌اندازی نونا را از ایده به شتاب‌دهنده رسیدن دانست و افزود: «به اینجا رسیدیم که  باید سرمایه‌گذاری هم انجام بدهیم و بعد دیدیم این برای شرکت ما و برای مجموعه ما کافی نیست ما چیزی ورای این لازم داریم.»

سمیع‌زاده در بخش دیگری از صحبت‌های خود اظهار کرد: «بسیاری از بخش‌های لجستیک برای شرکت‌های بزرگ مثلاً بیمه و بانک‌ها جذابیت ندارد و بنابراین نیاز به ایده‌های جدید در زمینه‌های تحول دیجیتال وجود دارد. ما در لجستیک هستیم ولی سبدی که ما نیاز داریم بسیار فراتر از لجستیک است.»

چالش سرمایه‌گذاری خطرپذیر

«احمدرضا نخجوانی» مدیرعامل و بنیانگذار شرکت سرمایه‌گذاری مکس امید دیگر سخنران پنل «سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی» بود. او با بیان اینکه شرکت مکس ۵ سال پیش تاسیس شد. از یک سال پیش با کمک شرکت مکس‏، مکس امید را تاسیس کردیم و به عنوان یک سرمایه‌گذاری مشترک در این یک سال هم دو تا پروژه اصلی در دست داریم که یکی شرکت نرم‌افزاری ۲۳ ساله هست و یکی هم کلینیک‌های زنجیره‌ای مکس دنتال که در حال تاسیس و راه‌اندازی است.»

نخجوانی با بیان اینکه تفاوت ورود سرمایه‌گذار به سرمایه‌گذاری خطرپذیر و فعالیت صاحبان کسب و کار در موضوع سرمایه است، اظهار کرد: «همچنین تغییر و تحولی که وی سی ها یا همان سرمایه‌گذاران خطرپذیر در یک سازمان می‌خواهند ایجاد کنند مسئولیت آن‌ها را سنگین‌تر می‌کند.»

او با تاکید بر اینکه شرکت خود را محدود به هیچ حوزه‌ای نکرده است، گفت: «سعی کردیم در حوزه‌های مختلف فعالیت کنیم. تصور بر این است که اگر در حوزه جدید ورود می‌کنیم می‌توانیم از دامین اکسپر‌ها استفاده کنیم ولی چالش‌هایی که وجود دارد عمدتا در حوزه‌های مدیریتی یکسان است. ما فرض‌مان بر این است که در حوزه وی سی حتما کوفاندرها و دوستانی که هستند باید همراه باشند و شاید این مساله الزام اولیه است.»

نخجوانی افزود: «طبیعتا یک سری ریسک‌ها اقتصادی است و ریسک‌های تامین سرمایه است که در همه سرمایه‌گذاری‌ها وجود دارد. آن چیزی که برای ما خیلی به اصطلاح جدی است ریسک مدیریت است. ریسک‌های مدیریتی در سازمان‌ها، بزرگترین چالش داخل خود هستند.»

او با بیان اینکه بیشترین شکست در سرمایه‌گذاری در حوزه اجراست‏، افزود: «بزرگترین چالشی که ما داریم کمبود مدیران اجرایی است. از پایین ترین لایه‌های سازمان تا بالاترین لایه‌های سازمان در شرکت‌های مختلف ما به دنبال آدم‌های هستیم که مشتاق باشند برای یادگیری و تشنه ساختن باشند.»

سرمایه‌گذاری خطرپذیر در زنجیره

«یحیی پالیزدار» مدیرعامل صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی فولاد مبارکه دیگر سخنران پنل بود. او با بیان اینکه فولاد مبارکه یکی از صنایع معروف و قدیمی در صنعت است، گفت: «ما تقریبا تنها فولادسازی هستیم که تمام زنجیره را داریم یعنی از رنگ تا سنگ را داریم  و تقریبا ۱۴۰ شرکت زیرمجموعه داریم. اخیرا تصمیماتی در گروه گرفته شد که بتوانیم آرام آرام صنعت های دیگر را هم تجربه کنیم.»

پالیزدار با بیان اینکه داستان سرمایه‌گذاری خطرپذیر فولاد به سال ۹۶ برمی‌گردد، افزود: «در سال ۹۶ گروهی از دانشگاه تهران و مجموعه دیگری از وزارت علوم سعی کردند که مجموعه های مختلف را در فولاد سازی مچ پورت بکنند و از دو درایور اصلی پایداری و افزایش سودآوری به این نتیجه رسیدند که سراغ ایجاد اکوسیستم نوآوری بروند. سال ۹۹ شرکتی تاسیس شد که من افتخار دارم مسئولیتش را داشته باشم . این شرکت در سال ۱۴۰۰ فعال شد.»

مدیرعامل صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی فولاد مبارکه با بیان اینکه این شرکت حدود ۱.۳ همت اعتبار سرمایه‌گذاری کرده تا است‏، افزود: «سعی داریم متمرکز و داخل زنجیره عمل بکنیم. واقعیتش خیلی خارج از زنجیره ارزش سرمایه گذاری نمی‌کنیم.»

او با بیان اینکه بیش از ۵۰ درصد از مجموعه و معادن هم متعلق به گروه فولاد مبارکه است، اظهار کرد: «رویدادی با عنوان فولادی شو برگزار می‌کنیم و سعی میکنیم افرادی در حوزه‌هایی که صنعت فولاد پتانسیل سرمایه گذاری دارد  و تیم هایی که در هدف ما هستند پیدا کنیم. ما در داخل گروه ۳ هلدینگ سرمایه گذاری دیگر هم داریم و این هلدینگ ها وظیفه دارند شرکت های بالغ را پیدا کرده و روی آن ها سرمایه گذاری کنند.»

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۳ میانگین: ۵]
link

مطالب مرتبط

بیانیه بیش از ۵۰ کسب‌وکار رمزارزی به رییس‌جمهور در خصوص مسدودی درگاه پرداخت

پس از مسدودی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارز از روز گذشته ششم دی ماه،‌ بیش از ۵۰ فعال حوزه رمز‌دارایی در نامه‌ای به مسعود پزشکیان، رییس‌جمهوری نسبت به اقدامات و رویه‌های…

بیانیه انجمن فین‌تک در خصوص مسدودی درگاه صرافی‌های رمزارز

واریز ریالی صرافی‌های رمزارز از صبح روز ششم دی، دوباره مسدود شد. علت این موضوع مشخص نیست، اما اظهارنظر برخی مدیران صرافی‌های رمزارز در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد این محدودیت…

گزارش پنل کارآفرینان یلداسامیت؛ رقابت، اکوسیستم استارتاپی را توسعه می‌دهد

یلدای‌ کارآفرینان استارتاپی ایران (یلداسامیت) بزرگترین گردهمایی سالانه استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان و فن‌آور است که هر سال به بهانه شب یلدا برگزار می‌شود. در این همایش، مدیران استارتاپ‌های بزرگ…

دیدگاه‌تان را بنویسید

بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدهای هفته

پادکست زوم